1. Seo makalemde Seo nedir? sorusuna cevap vermiştik. Seo nasıl yapılır'a geçmeden önce ileride kullanacağım terimler hakkında ufak bir sözlüğü sizle paylaşmak istiyorum.
SEO SÖZLÜK:
------------------------------------------------
A
Adsense - Google'ın websitesi sahiplerine hitap eden içerik tabanlı reklam programıdır. Sitenizde içeriğinizle alakalı Google reklamlarını yayınlayarak para kazanmanın kolay bir yoludur.
Adwords - Google'ın içeriksel reklamcılığa dayanan Adsense programının reklamverenlere hitap eden şeklidir. PPC (tıklama başına ödeme) reklamcılığın ilk örneklerindendir.
Algorithm (Algoritm) - İnternetteki sayfaların, arama motoru sonuçları arasında nasıl sıralanacağını belirleyen formül.
Anchor Text - Link'i tanımlayan yazıdır.
ALT text - Fareyi, bir imaj ya da resmin üzerine getirdiğinizde görünen metindir.
C
Click - Reklamverenin sitesine ulaşmak için başka sayfalardaki reklamlarına ya da linklerine tıklanmasıdır.
Cost-per-Click (CPC) - "Tıklama başına ücretlendirme" olarak Türkçe'ye çevrilen ve bir site üzerinde bulunan ve reklamverenin kendi sitesine bağlantı sağlayan link’e her tıklandığındaki ücretlendirmedir.
Conversion (Dönüşüm) - Bir siteye ya da sayfaya gelen trafiğin reklamverenin beklentileri yönünde satış, abonelik, üyelik gibi sonuçlara dönüşmesidir.
Cross Linking (Çapraz Linkleme) - Çoğunlukla aynı kişiye/firmaya ait farklı sitelerin birbirine bağlantılanmasına denir. Sitelerin link sayısını arttırmak amacıyla tercih edilen bu uygulamanın da aşırı kullanımı arama motorları tarafından cezalandırılmakla sonuçlanabilir.
D
Directory - Site sahiplerinin kaydettirdiği sitelerin hiyerarşik sıralamasından oluşan dizinlerdir. En iyi bilinen örneği Yahoo!.
Doorway Page (Köprü/Geçiş Sayfası) - Gateway Pages olarak da geçen ve çoğunlukla arama motoru sonuçları arasında yükseklerde sıralanabilecek şekilde üzerlerinde oynanmış web sayfalarıdır. Ziyaretçiyi sitenin içlerine doğru çekecek "geçiş sayfaları" olarak görev yaparlar. Bu tür sayfaların abartılı kullanımı arama motorlarından dışlanmaya yol açabilir.
G
Google Bombası - Son zamanlarda sık ratlanan bu uygulamada, Google arama sonuçları arasında yükselmek ya da Google'ın arama sonuçlarını yönlendirmek amacıyla tek bir siteye bağlantı veren çok sayıda site kurulur.
Google Dansı - Google'ın arama motoru sıralamalarını yenilediği döneme verilen ad. Bu süre içinde Google'ın asıl ve yedek (ikincil) liste sıralamaları farklı olur.
H
Hidden Text (Gizli Yazı) - Sayfanın arka planıyla aynı renk yapıldığı için arama motoru örümcekleri/robotlarına görünen ancak site ziyaretçilerine görünmeyen yazılardır. Sayfaya içerik katmadan, ilave anahtar kelimeler eklemek için kullanılır. Çoğu arama motoru gizli yazı kullanan web sitelerini cezalandırır.
K
Keyword (Anahtar Kelime) - İnternette arama yaparken, istediğimiz sonuçları getirmesi için arama motoru kutucuklarına yazdığımız kelime ya da kelimeler gurubudur. Arama motorları, veritabanındaki siteler/sayfalar arasından yalnızca kendi bildiği belli formüllere (algoritm) göre o anahtar kelimeyle en alakalı bulduğu sayfaları bir sıralama yaparak karşımıza getirir.
Keyword Density (Anahtar kelime Yoğunluğu) - Anahtar kelimenin bir sayfada geçme sıklığıdır. Google için herhangi bir kelimenin bir site/sayfa ya da yazının anahtar kelimesi sayılabilmesi için en az %2-%3 yoğunluğa sahip olması gerektiğine, %6-%7'nin üzerinde anahtar kelime yoğunluğuna sahip sayfaların spam sayılma olasılığı olduğuna inanılıyor.
Keyword Stuffing (Keyword Doldurmak) - Arama motorları sonuçlarını yönlendirmek için sayfayı anlamsız şekilde ardarda sıralanmış anahtar kelimelerle doldurmaya verilen ad.
L
Link Popularity (Link Popülaritesi) - Bir siteye link veren önemli sitelerin sayısıdır.
P
PageRank (PR) - Google'ın internet sayfalarını "PR0 ile PR10" arasında derecelendirmek için geliştirdiği bir değerlendirme yöntemi. Tam olarak bilinemese de Google'ın bu derecelendirme için en çok bir sayfanın link popülaritesine önem verdiği biliniyor.
PPC (Pay-per-Click) - Tıklama Karşılığı Ödeme olarak Türkçe'ye çevrilebilen sözcüklerin kısaltması. Reklamverenin yalnızca reklamları tarafından sağlanan trafiğin karşılığını ödediği reklamcılık biçimine verilen ad.
S
SE (Search Engine) - Arama motoru. En büyükleri Google, Yahoo!, AltaVista, MSN'dir.
SEO (Search Engine Optimization) - Türkçe'de Arama Motoru Optimizasyonu olarak geçer. İnternet sitelerinin/sayfalarının istenilen anahtar kelimelerde, arama sonuçlarında üst sıralarda çıkabilecekleri şekilde arama motoru robotunun aradığı kriterlere uygun düzenlenmesidir. Bir sitenin/sayfanın arama motoru sonuçlarında ilk sıralarda yer alması sitenin tanınma potansiyelini çok arttırdığı için internet pazarlamacılığı için çok önemli sayılan bir uygulamadır.
SERP (Search Engine Results Pages) - Arama motoru sonuçları sayfaları.
Spam - SEO'da yani arama motoru optimizasyonunda rastlanan "spam", sayfanın ilk sıralarda çıkmasını sağlamak için tasarlanan ve arama motorunun kurallarını ihlal eden yönlendirme tekniklerine denir.
Spider (Örümcek) - Arama motorları için internet sayfalarını sitelerini ziyaret ederek, tarayan ve belli bilgileri arama motorunun veritabanına kaydeden program.
Stop Word - Çok sık kullanıldıkları için anlama bir katkısı olamayacağından arama motorları tarafından yok sayılan "ve, ile, ya da" gibi kelimelerdir.
Cinsellik içeren ve arama motorları tarafından içinde geçtikleri sitenin arama motoru sıralamalarından dışlanmasına yol açabilecek belli bazı kelimelere de "stop words" denilir. Arama motoru robotları, interneti tararken bu kelimelere rastladığında o siteyi hemen terk edip, o siteyle ilgili o ana kadar toplamış oldukları tüm bilgileri de
veri hafızalarından siliyorlar. Aynı siteyi bu sözcüklerden temizleyip tekrar kayıt ettirseniz de kabul edilmiyorlar.
Submission (Kayıt) - Bir URL'yi taranması için bir arama motorunun URL'ler listesine eklemektir. Bir arama robotu örümceğine sayfanın taranması ve nihayetinde arama motorunun veritabanına eklenmesi için haber vermektir.
T
Tag (Etiket) - Web sayfasının HTML kodu arasında yer alan
Title Tag - Bir web sayfasının tepesine yerleştirilen ve başlık çubuğunda sergilenen meta bilgi tag'i.
Meta Tags - Bir internet sitesinin HTML kodlamasının bir parçası olan ve sayfayı tanımlamak için kullanılan tag'ler (etiketler) grubu. Arama motoru optimizasyonu açısından bunların en önemlileri TITLE (Başlık), DESCRIPTION (Tanım), ve KEYWORDS (Anahtar kelimeler) tagleridir.
Traffic - Bir internet sitesine ya da sayfasına gelen ziyaretçilerin sayısıdır. Belli bir zaman diliminde gelen toplam ziyaretçi sayısını, sayfa hitini, sayfa gösterimlerini, vb. ifade eder. genel bir terim olarak da internette dolaşan veriyi tanımlar.
5 Temmuz 2009 Pazar
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder