11 Kasım 2009 Çarşamba

Action Script 2.0 ile kayan yazı yapalım

Bir önceki yazımda action script 2.0 ile dizi kullanımından bahsetmiştim. Şimdi bu stringlerden oluşan dizimizi gerçek anlamda bir proje içinde kullanalım. Yaptığımız template'imize bir adet kayan yazı ekleyelim şimdi.

Öncelikle bir çalışma sayfası açıyoruz ve içine bir adet movie clip ekliyoruz. Movie clip'imizin adı "kayan_yazi" olsun.

MovieClip'imize bir adet de buton ekleyelim. Butonun üzerine geldiğinde yazımız en başa alınsın ve dursun. Butonun üzerinden mouse'u çektiğimizde ise kaldığı yerden kaymaya devam etsin.

Daha sonra kayan yazıya bir adet arka plan ekliyoruz. Time line'a bir adet layet daha ekleyelim ve ona da bir adet dynamic text koyalım. Dynamic textimizin instance name'ini "kayan" olarak ayarlayalım.

Şimdi yazımızı time line'da kaydıralım. (Action Script ile de kaydırmayı göstereceğim ilerleyen yazılarımda)

İlk frame'de dynamic textin ilk konumunu belirleyeim. Daha sonra bir miktar frame atlayalım ve son frame'e keyframe ekleyelim. Keyframe'imizde dynamic textin gitmesini istediğimiz son yerini ayarlıyoruz ve classic tween hareketi ekliyoruz.

Şimdi gelelim dynamic textimize birşeyler yazmaya. Timeline'dan ilk frame'e gelelim ve actions'ı açarak bir adet yeni array oluşturalım.

var yazilar:Array=new Array("yazi1","yazi 2","yazi 3","yaz, 4");


Ardından bir arraydeki yazılardan rasgele birtanesini seçelim:

rasgele=random(yazilar.length);


Kayan dynamic text'imize seçtiğimiz yazıyı yazalım:

kayan.text=yazilar[rasgele];


Daha sonra butonumuzun Actions'ına gelelim ve

on (rollOver) {
gotoAndStop("label");
}
on (rollOut) {play();
}


kodlarını ekleyelim. Buradaki label butonun üzerine gelindiğinde hangi pozisyonda yazımızın durmasını istiyorsak orayı temsil edecek. O frame'e giderek label'ini değiştirip kodunuza ekleyebilirsiniz.

Çalışmanın kaynak dosyalarını ilerleyen günlerde siteye koyacağım.

Şimdilik bu kadar. kolay gelsin.

tyln

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder