4 Temmuz 2009 Cumartesi

C Do while Loop

C'de işleyeceğimiz bir başka döngü çeşidimiz de do / while döngüsüdür. Yaptığı iş hemen hemen while döngüsü ile aynıdır fakat tek bir fark vardır ki koşul sağlansa da sağlanma sa do / while döngüsü en az 1 kez çalıştırılır.

Konuyu biraz açacak olursak while döngüsünde koşul sağlanmadığı takdirde döngü içindeki komut çalıştırılmaz. Çünkü koşul başta belirtilmiştir. Fakat do / while döngüsünde koşul sonda kontrol edileceği için en az bir kez çalıştırılır.

Şimdi ufak bir örnek yapalım. Şöyle ki kodumudaki sayaç değeri 5'ten küçükse ekrana merhaba dünya yazalım. Eğer 5 ten küçük değilse merhaba dünya yazmasın. While ile do / while arasındaki farkı gözlemlemek için de sayaç degerimizi 10 yapalım.

Şimdi kodlara bakalım:

Aşağıdaki kod while döngüsü ile düzenlenmiştir. Sayaç başlangıç değeri 10 olarak atanmıştır. Koşul sağlanmadığı için ekrana herhangi birşey yazılmayacaktır.

# include
# include

int main()
{
int sayac = 10;

while (sayac < 5) { printf("merhaba dunya"); sayac ++; } getch(); }



Şimdi aynı kodu do / while ile yapıyoruz. Sayaç değeri yine 10 olarak belirlenmiştir. Fakat do / while'ın mantığına göre döngü en az bir kez çalışacağından 1 kez ekrana "merhaba dünya" yazdırılacaktır.

# include
# include

int main()
{
int sayac=10;

do {
printf("merhaba dunya! \n");
sayac++;
} while(sayac<5); getch(); }



Umarım aradaki farkı anlatabilmişimdir. Tüm c sever arkadaşlara kolay gelsin.

Programın kaynak dosyalarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

http://rapidshare.com/files/252043185/do_while.rar.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder